ОРТЕЗИ ЗА ДОЛНИ КРАЙНИЦИ

Травми на коляното

Коленете изнасят цялото натоварване при движението на тялото ни. Те са създадени достатъчно здрави, за да го понесат. Но в моменти на претоварване, падане, сблъсък, усукване на крака могат да се получават травми, които извеждат колянната става от строя.

Какви са основните видове травми на коляното?

Най-общо те могат да се разделят на две групи:

  • Травми на меките тъкани – отнасят се основно до ставните връзки, сухожилията, хрущялите и менискусите, ставната капсула, бурсите („джобове”, пълни със синовиална течност ). Симптомите им са силна болка, оток, загуба на подвижност, невъзможност да се изправите на болния крак, деформиране на ставата.
  • Фрактури на костите. Тук се събират три кости – бедрената, големият пищял и капачето. Под самата става започва и малкият пищял. При тежки травми често се случва някоя от тях да бъде пукната или счупена. По-типични са закритите счупвания, при които костите не разкъсват кожата. Често те не са разместени и няма откъртени парченца. В такива случаи пациентите говорят за „пукнато коляно”.

Налице е силна болка, подуване, невъзможност за движение, понякога и за сгъване и разгъване на крака. Коляното става нестабилно, при опит за изправяне поддава, може да се чуе типичен хрущящ звук.

Травми на капачето – пукнато коляно
Капачето е малката кост, която е свързана с бедрената и пази като щит колянната става отпред. За него се захващат мускулите на бедрото и то управлява движението им. Придава стабилност на цялото коляно. Фрактурите при него се случват най-често при падане. Особено уязвими в този случаи са хората в по-зряла възраст, когато остеопорозата вече е ясно изразена.

В млада възраст по-типични са уврежданията при резки движения, усилващи многократно натоварването. Внезапните контракции на мускулите на бедрото силно издърпват капачето, а то – освен за тях – е здраво свързано и за подбедрицата. Нетипичното „разпъване” води до травма.
Особено внимателни трябва да са хората с дегенеративни заболявания, отслабващи костите и ставите, както и тези, чиито колена са подложени на постоянни еднотипни натоварвания, които износват определени части и водят до тежки травми без конкретни видими причини.

Симптоми и лечение при пукнато коляно
Острата силна болка и отичане на коляното са основни белези. Движението на ставата е трудно или невъзможно. Обикновено деформацията е видна, но дори и да липсва, при опипване се усеща променената позиция на костите. При силен външен удар с остър предмет счупването може да е открито.
Когато няма разместване на костите и фрактурата е под формата на пукнатина, тогава диагностицирането й е по-трудно и се използват методите на образната диагностика.

При всички случаи е необходим преглед от опитен специалист. Това е задължително, когато фрактурата е придружена с разместване на костите.

Рехабилитация и прогнози при травми на коляното
Режимът и продължителността на възстановителния процес зависят от тежестта на уврежданията, методите на лечение и продължителността на обездвижването. Важен фактор е общото ви здравословно състояние и физическа кондиция.

При всички случаи колкото по-сериозна е травмата, толкова по-трудно и продължително е възстановяването.
Дори да се допусне, че коляното ви никога повече няма да е както преди травмата, ще възстановите подвижността си така, че да можете да водите нормален, пълноценен живот.

При всички тези случаи, ортезите за коляно са незаменим помощник. Спомагат за обездвижване и стабилизация на коленната става и ставните връзки, както в острата фаза, предоперативна, следоперативна, при рехабилитация.

Разгледайте ортезите за коляно в категория ОРТЕЗИ ЗА ДОЛНИ КРАЙНИЦИ.

Източник: medicine-bg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Add to cart